ANBI/Stichting

A. Algemene gegevens ANBI

Naam ANBI: Stichting tot Behoud van de Korenmolen “De Zwaluw”
Adres: Stenendijk 7 8061 HP Hasselt
Postadres: Wolweversgilde 13 8061 DL Hasselt
Contactpersoon: Arjan Wegerif – secretaris
KvK nummer: 41025353
RSIN nummer: 804684029
Website adres: https://www.molendezwaluwhasselt.nl
E-mail: bestuur@molendezwaluwhasselt.nl

B. Samenstelling bestuur

Het bestuur van de stichting bestaat uit 7 leden:

  • F. Pol-Roorda, voorzitter
    (voorzitter@molendezwaluwhasselt.nl)

  • M.W.H. van Holthe tot Echten, vice-voorzitter en activiteiten
  • A.P.C. Wegerif, secretaris
    (bestuur@molendezwaluwhasselt.nl)
  • M. van de Groep, penningmeester
    (penningmeester@molendezwaluwhasselt.nl)
  • A.G. Gijsen, pr en communicatie
  • J. van der Stouw, bouwkundige zaken
  • G.C. van der Velde-van Dijk, verhuur     
    (info@molendezwaluwhasselt.nl)
    (redactie@molendezwaluwhasselt.nl)
  • H.B. Westerik, bouwkundige zaken

C. Doelstelling Stichting

De op 12-2-1996 opgerichte stichting heeft ten doel:

  1. het verwerven in eigendom, het behoud en de instandhouding van de Korenmolen “De Zwaluw” aan de Stenendijk 7 te 8061 HP Hasselt als zodanig (als monument, beschermd op grond van de Monumentenwet);
  2. het beheer van genoemde molen door het (doen) plegen van onderhoud, restauratie en herstelwerkzaamheden daaraan;
  3. het verrichten van alle verdere handelingen, die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn.

D. Beleidsplan

Om de doelstelling van de stichting te realiseren wordt een zes-jaarlijks instandhoudingsplan opgesteld met daaruit voortvloeiend een kostenbegroting. Op basis van deze begroting worden diverse subsidies en fondsen benaderd om de doelstelling te kunnen realiseren. Daarnaast wordt de stichting financieel gesteund door de Stichting Vrienden van de Korenmolen “De Zwaluw”

De stichting tracht haar doel te onder meer te realiseren door de molen te beheren en zodanig te onderhouden dat de oorspronkelijke functie van de molen kan worden gedemonstreerd aan het brede publiek. De stichting wil daarmee de cultuurhistorische waarde van de molen in standhouden. Voor de instandhouding wordt een meerjarig onderhoudsplan opgesteld waarvan de periode gelijk loopt aan de periodieke overheidssubsidie voor de instandhouding van monumenten. De eigen bijdrage voor deze subsidie is 50%.

Voor de andere helft van de onderhoudskosten is de stichting afhankelijk van donaties en overige bronnen. Daarnaast draagt de onmisbare inzet van vrijwilligers bij in het bereiken van de doelstellingen. Voor het wekelijks functioneren van de molen zijn (door het molenaarsgilde) opgeleide molenaars bereid om hun kennis, ervaring en tijd in te zetten. Hierdoor draait de molen wekelijks en is zij geopend voor het publiek. Verder worden lokale, regionale en landelijke dagen benut voor extra promotie voor de molen.

E. Beloningsbeleid

De bestuursleden ontvangen geen vergoeding voor hun werkzaamheden. Eventueel werkelijk gemaakte onkosten kunnen worden vergoed.

F. Verslag activiteiten

Het jaarverslag met financiële verantwoording 2023 kunt u hier downloaden.

G. Financiële verantwoording

De staat van baten en lasten geeft inzicht in de werkelijke ontvangsten en bestedingen in het betreffende boekjaar en ter vergelijking in het voorgaande boekjaar. De balans geeft inzicht in de posities van de bezittingen en schulden per ultimo van het betreffende boekjaar en ter vergelijking per ultimo van het voorgaande boekjaar.